Výlet na Svätý vrch

Vychádzka – nedeľa 13.5.2012, 10:15

 Foto

Miesto stretnutia : Stupava, Trojičné námestie

 

Trasa: Stupava – Klčovanice – Svätý vrch – Bystrické – Zbojníčka – Rača

Vzdialenosť: cca. 14,5 km

Trvanie: cca. 4:00

Prevýšenie: cca. 445 m

 

Predpoveď počasia: Teplota 14 až 20 °C, oblačnosť stredne vysoká, zrážky predbežne do 10 mm, ale s nízkou pravdepodobnosťou (to znamená, že môže liať ako z krhly, ale asi ani nemusí).

 

Kontakt: Mário 0908126006

Doprava: Odjazd 9:30 z aut. stanice Mlynské Nivy v Bratislave, nást. č. 64, príjazd do Stupavy (aut. zastávka Dom dôchodcov) 10:12

Poznámka: Ak bude pekné počasie a natrafíme cestou na vľúdne ohnisko, môžeme rozložiť oheň a posedieť si pri ňom. Pre istotu pribaliť kus slaniny a chlebík.

Správa z cesty:

Ráno mi volá Ľubka a oznamuje, že nastúpi na Patrónke. Okrem nej sa zatiaľ nikto neozval, tak sme sami zvedaví, koľko nás nakoniec bude. Na Nivách nastupujeme sami dvaja, na Patrónke sa k nám pridáva sľúbená Ľubka s Jergušom. Ešte je malá šanca, že sa k nám niekto pridá v Stupave. Tak nie, sme tu len my štyria.
Posilníme sa pred cestou sladkým pečivom, urobíme úvodné foto a vyrážame poza stupavské humná smerom na Svätý vrch. Počasie je ideálne, je pekný slnečný deň, ale nie moc teplo, dokonca v lese je pomerne chladno. Preto sa hneď po prvom výstupe prezliekame do suchšieho a teplejšieho. Ľubka si na chvíľu diskrétne odskakuje do lesa a robí dobre, pretože o pár metrov sa nám do cesty postaví ceduľa s nápisom Zákaz odkladania biologického odpadu! Fuh, to bolo fakt v poslednej chvíli…
Jerguša so zdatným sokolím zrakom aj s mimoriadnou ambíciou horského vodcu pasujeme do úlohy veliteľa výpravy. Od tohto momentu pyšne vykračuje na čele a bezohľadne nás ženie divočinou. Míňame rozkvitnuté agáty, lastovičníky, hluchavky, chvíľu nás sprevádza zvedavá veverica, sem tam sa mihne aj nejaká zvedavá myš. Príroda žije, vtáci nôtia, aha!…ďalšia veverica…
Míňame jednu kaplnku a jeden pamätník, potom na pokyn novopečeného veliteľa chvíľu odpočívame na zvalenom buku. Stretávame niekoľkých cyklistov a turistov, Jerguš sa s každým porozpráva ako so starým známym. Je dobré mať takéhoto priateľského vodcu.
Okolo pol druhej dávame obedovú prestávku pri rozdeľovníku Bystrické, odtiaľ nás potom povedie zelená značka smerom do Rače. Opekať nebudeme, stále je pomerne chladno, tak si aspoň nakrájame slaninu a Ľubka vybalí domáci proviant. Navzájom sa núkame a hodujeme. Vedľa na lúke sa rozkladá druhá partia turistov s dvomi psami. Obaja vyzerajú, že naša slaninka sa im celkom pozdáva, a starší labrador nakoniec naozaj neodolá, dorúti sa k nášmu stolu a zlupne nám šupku zo slaniny na jeden hlt. A aby nám nebolo náhodou ľúto, tak to zaje polkrajcom chleba, len tak mľaskne. Mimoriadne drzý pes, dovolím si preblesknúť mysľou.
Pomerne sýti pokračujeme smerom do Rače. Jerguš si cestou ešte pokecá s policajtmi o tom, že sme turisti a že sme čistotní, že sa nás nemusia báť. Na rozlúčku im zakýva, s čím sa Ľubkina rebelantská povaha len s námahou vyrovnáva.
Z Rače nás berie električka č. 3 do mesta, Ľubku s Jergušom do McDonaldu na neskorý obed a nás domov. Naozaj pekný výlet, tešíme sa na ďalšie.

Čestný paroh Mladého srnca: Ľubke za prelomenie rodinného bojkotu a za vytrvalosť.

Foto

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa zapojiť do diskusie?
Neváhajte sa podeliť o svoj názor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *