Znížte príjem kofeínu, znížite si váhu!

 Znížte príjem kofeínu, znížite si váhu!

 Je kofeín zdravá ingrediencia v našom živote alebo nie? Niektoré výskumy naznačujú, že áno, že skutočne podporuje ochranu proti niektorým chorobám, ako sú srdcové ochorenia, cukrovka. Ďalšie štúdie naznačujú, že kofeín môže narušiť stimuláciu nervového systému. Dodatočné kalórie Vedci popisujú radu spôsobov, ktorými kofeín prispieva k prejedaniu sa prostredníctvom svojho vplyvu na hormóny kortizol a inzulín, a tiež v dôsledku dodatočných kalórií, ktoré sme do našich kofeínových nápojov pridali. Kofeín môže údajne spomaliť náš metabolizmus, v dlhodobom horizonte znižovať svalovú hmotu, v pilulkách môže produkovať viac zdravotných rizík než zisku. Kofeín je pre väčšinu z nás doslova závislosť. Vo svojom každodennom živote môže toľko kávy, čaju a sladkých energy nápojov viesť k priberaniu na váhe. Vaša chuť na túto drogu je vopred prehraný boj o skvelú postavu. Prejedáme sa Kofeín môže za náš tuk, pretože riadi prejedanie sa, spomaľuje metabolizmus, tým, že vaše telo zvýši produkciu kortizolu. Kortizol je jedným z hlavných stresových hormónov a kofeín má vplyv na jeho hladinu, čo spôsobuje zvýšenie hladu, rozpad svalov a premiestnenie tukových zásob.

 

Ak ste pravidelnými konzumentmi kofeínu, sú vaše hladiny kortizolu chronicky zvýšené. V dôsledku toho sa stávate náchylnejšími k fyzickému i psychickému stresu a k priberaniu. Zlý vplyv na svaly Vaša svalová hmota je jedným z kľúčových faktorov na rýchlosť, akou vaše telo spaľuje energiu v pokoji, a tak šetrí svaly. To má zásadný význam pre udržanie si zdravej úrovne spaľovania tuku. Zvýšené hladiny kortizolu ukladajú centrálny a viscerálny tuk, a prispievajú k tzv. „pupku“. Viac tohto tuku spôsobuje

vznik rizika inzulínovej rezistencie. Tá ďalej prispieva ku zvyšovaniu chuti a prejedaniu sa, čím sa destabilizuje hladina cukru v krvi. Najlepší spôsob, ako udržať hladiny kortizolu v norme bez toho, aby ste museli znížiť príjem kofeínu je prijatím stravy, ktorá je bohatá na vysoký obsah vitamínu C. Ten je účinný pri znižovaní kortizolu a udržaní ho pod kontrolou. Pre udržanie zdravej hladiny vitamínu C v tele, by ste mali jesť čerstvé ovocie a zeleninu, vrátane citrusových a lesných plodov.
 
Autor: Elie
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa zapojiť do diskusie?
Neváhajte sa podeliť o svoj názor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *